Kuchnia śląska to mieszanka Polskości z domieszką Czech, Austrii czy Niemiec. Przez lata nabierała smaku, charakteru i kształtowała swój niepowtarzalny charakter. Uważana jest powszechnie za jedną z najsmaczniejszych kuchni w Polsce. Potrawy z kuchni śląskiej są przede wszystkim sycące i kaloryczne.
Hekele – jak smakują?
Kuchnia śląska to nie tylko żur, rolady czy golonka ale również mniej znany potrawy jak np. Hekele. Poniżej przedstawiamy Wam przepis na to danie. Spróbujcie zasmakować śląskiej kuchni, we własnym domu.
Hekele
Dawniej to danie, przygotowywane ze śledzi, jadano razem z ziemniakami, w czasie surowo przestrzeganego postu. Dziś hekele stanowią nadrzędną przystawkę w każdej śląskiej restauracji
Do przygotowania hekeli potrzebujemy:
- opakowanie śledzi solonych
- dwa ogórki kiszone
- trzy jajka
- mała cebula
- pieprz
- musztarda
Sposób przygotowania:
Przygotowanie hekeli również nie jest czasochłonne. Śledzie kroimy w drobną kostkę, podobnie traktujemy resztę składników. Całość mieszamy z dwoma lub trzema łyżkami musztardy. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Więcej ciekawych przepisów na stronie: https://www.bestfitmeals.pl/
Zobacz: